Pantry: de kortste voedselketen

Pantry founder Lukas Lagerweij

Het is een eerste winterse dag in november als ik de goedlachse Lukas Lagerweij ontmoet in zijn Pantry in Wilp. Uiteraard heb ik een account aangemaakt op zijn Pantry app en aangenaam verrast door het brede en overzichtelijke aanbod van heerlijke streekproducten is mijn aankoop van zoete aardappelen, uien, eieren en rookworst in een mum van tijd een feit. Met recht een voedselinnovatie die het verdient om in de schijnwerpers gezet te worden.

De toenemende populariteit van streekproducten is alom bekend. Pantry brengt het aanbod samen in onbemande winkels die dankzij slimme automatisering een uitkomst vormen voor kleine kernen met een gelimiteerd winkel- en voedselaanbod. Ik complimenteer Lagerweij met Pantry als goedgevonden naam voor zijn succesformule dat linkt aan de betekenis als bijkeuken, provisiekamer, scheeps- en spoelkeuken.

Het enthousiasme van Lagerweij is aanstekelijk: ‘Er zijn in Nederland meer dan 50.000 boeren en andere producenten van voedsel. Veel van wat er in Nederland geproduceerd wordt gaat naar het buitenland en andersom halen wij ook veel uit andere landen. Maar wat je van ver haalt hoeft niet altijd beter te zijn. En dat is precies waar het concept van de Pantry om draait. Met de Pantry bieden we aan gemeentes, boeren en consumenten een concept waarbij de dagelijkse boodschappen dichtbij huis geproduceerd, geleverd én gekocht kunnen worden.’

‘De Pantry is een onbemande streekwinkel op locaties waar weinig tot geen mogelijkheden zijn om dagelijks boodschappen te doen. In deze streekwinkels liggen verse producten die lokaal zijn geproduceerd. Denk aan groente, fruit, zuivel en vlees. Naast het gemak van dichtbij winkelen, borgt de Pantry een eerlijke prijs voor de lokale producent en een vers en heerlijk product voor de consument. Klanten krijgen toegang tot de Pantry met een mobiele app, waarmee ook direct kan worden afgerekend. In de app kan het aanbod en de voorraad op afstand bekeken worden. Zo kun je zien of je favoriete streekproducten voorradig zijn. Daarnaast presenteren de lokale boeren en leveranciers zich in de app.’

De Pantry in Wilp is in oktober 2021 gestart en mag zondermeer een succes worden genoemd. Naast Wilp zijn er inmiddels ook Pantry streekwinkels in Diepenveen en Nijmegen. In Hoonhorst wordt zaterdag 7 december de volgende Pantry geopend. De ambitie van Lagerweij is om Pantries verspreid door heel Nederland te vestigen. ‘Aanbieders van streekproducten hebben in de praktijk veel moeite om hun noeste en toegewijde arbeid rendabel te maken. Het doorlopend contact leggen met potentiële klanten en vooral almaar oplopende personele kosten zijn grote barrières. Met de Pantry formule ontlasten we lokale voedselmakers op beide fronten. Het bundelen en promoten van een collectief aanbod van streekproducten in combinatie met gebruiksvriendelijke automatisering is de sleutel tot voldoening voor streekproducenten en consumenten. Het resultaat: gezonde en heerlijke streekproducten; rendabel voor de voedselmaker en betaalbaar voor de consument. Het misverstand dat streekproducten per definitie duurder zijn wordt hiermee door Pantry gelogenstraft. Met de aankoop van streekproducten in Pantry steun je bovendien lokale ondernemers. Niet in de laatste plaats leveren ontmoetingen van klanten in de Pantry mooie gesprekken op, wat de gemeenschapszin ten goede komt.’

Lukas Lagerweij besluit energiek: ‘In de publieke opinie wordt gepleit voor korte voedselketens met een lage footprint. De producten in iedere Pantry worden lokaal geproduceerd en geleverd. Dat betekent dat aardappels, brood, aardbeien of melk amper kilometers hebben afgelegd om bij de consument thuis te komen. Met de aankoop van streekproducten in Pantry steun je bovendien lokale ondernemers. Pantry is de kortste keten van voedselmaker naar consument!’

Auteur: Wim Groot Koerkamp

Deel dit bericht: