Verbinding in de praktijk

Suzanne_Ruesink_uitgelichte afbeelding

AAN TAFEL! met Suzanne Ruesink.

Over verbinding tussen stad en platteland kun je eindeloos met elkaar praten, maar je kunt het ook gewoon toepassen in de praktijk. Suzanne Ruesink uit het Achterhoekse IJzerlo is zo’n iemand.

Aanvankelijk leek het er niet op dat haar ouders een bedrijfsopvolger in huis hadden voor hun melkvee- en varkensbedrijf. Ze hadden buiten Suzanne gerekend die in 2010 alsnog in de voetsporen trad van pa en ma Ruesink. De vrijheid, het ondernemerschap, de manier van leven en werken met de seizoenen en de natuur gaf de doorslag.

Maar Suzanne en haar zus Mariel hebben meer in hun mars getuige de organisatie van de Farm & Country Fair die jaarlijks duizenden bezoekers trekt. Farm & Country Fair is een belevenisfestival voor elke leeftijd. Puur en authentiek, vergelijkbaar met de grote Britse plattelandsshows. Bezoekers genieten van veel gezelligheid, lekker eten, honderden stands met verrassend mooie producten, bijzondere verhalen, speciale dierendorpen met dieren en hun verzorgingsproducten, oldtimers, shows en muziek, een bos vol gekkigheden, enorme verzamelingen uit oma’s huis. En natuurlijk tal van kinderactiviteiten. Een dagvullend programma kortom voor het hele gezin, waarin iedereen op een ongedwongen manier kennis maakt met al het moois dat het platteland te bieden heeft. Dit jaar vindt de Farm & Country Fair plaats van 21 t/m 23 juni 2024 (https://www.countryfair.nl/).

‘Bij Suzie’s Farm leggen we gasten uit waar het voedsel op hun bord vandaan komt’

In 2020 is Suzanne klaar voor een volgende stap als ondernemer. Dat is het moment waarop ze Zalencentrum ’t Schepersveld in Aalten overneemt en deze omtovert in Suzie’s Farm. ‘Het idee voor een restaurant leefde al langer. De gedachte erachter is dat we gasten kunnen vertellen waar het voedsel vandaan komt wat op het bord ligt. Eigen vlees en melk serveren, maar ook vegetarische maaltijden aanbieden. IJs en groente van lokale ondernemers en tijdens het opdienen uitleg geven. Op deze manier brengen we de broodnodige verbinding tot stand tussen burger en boer.’ Regelmatig organiseert Ruesink events die inhaken op de actualiteit en seizoenen. ‘Zo melken we met burgers een koe en maken we samen kaas en boter.’

Inmiddels voorziet Suzie’s Farm ook in een streekwinkel met producten van het eigen erf en van collega’s uit de hele Achterhoek. Ook een assortiment van kleinschalige wijnboeren uit heel Europa is in de streekwinkel te vinden. Ruesink denkt nog aan uitbreiding van Suzie’s Farm als pretpark met nog meer beleving voor jong en oud. Disneyland vormt voor haar hierbij een interessante inspiratiebron.

De positiviteit van Ruesink is aanstekelijk: ‘Hoe ik de toekomst zie? Nou, mensen zullen blijven eten, voor boeren zijn er altijd kansen!’

Deel dit bericht: