AAN TAFEL! met een veelzijdige gast

VarkenstegenVerspelling_uitgelichte afbeelding

Varkens tegen Verspilling

Jaarlijks wordt er bijna twee miljard kilogram aan voedsel verspild in Nederlandse supermarkten, horeca en huishoudens. Dat is zonde en bovendien absoluut onnodig. De rol van varkens is daarbij cruciaal. Deze slimme, allesetende en veelzijdige dieren zijn onze bondgenoten in de strijd tegen voedselverspilling.

Op de website https://varkenstegenverspilling.nl/ wordt de cruciale rol van het varken in de voedselketen uitgelegd. Varkens zijn alleseters en daarmee dankbare afnemers van restproducten uit de levensmiddelenindustrie en horeca.

Bovendien zijn varkens intelligent en sociaal, ideale landschapsbeheerders en niet in de laatste plaats een medisch wonder! Al decennialang worden de hartkleppen van varkens gebruikt bij hartoperaties van mensen. Ze vervangen de aangetaste klep van de patiënt en redden zo zijn of haar leven. Varkens zijn kortom ultieme kringloopdieren!

Hoe veelzijdig een varken echt is, bewijst het boek ‘Pig 05049’. Christine Meindertsma volgde een willekeurig varken, in dit geval varken 05049, vanaf de dag dat het geslacht werd. In ruim vierhonderd pagina’s toont de maakster de vele consumentenproducten die werden gemaakt van dit ene varken. Van snoep en wijn, tot zeep en schuurpapier: jij bedenkt het, het varken levert het (https://christienmeindertsma.com/PIG-05049).

Deel dit bericht: