De eerste duurzame generatie

de eerste duurzame generatie

We hebben een nieuwe definitie van duurzaamheid nodig. Natuurlijk gaat duurzaamheid over een schoon milieu, over een stabiel klimaat, over een florerende biodiversiteit. Maar er is meer. Duurzaamheid moet ook gaan over het pleit van de mens. Op een duurzame planeet leeft de mens een welvarend, comfortabel, gezond en gelukkig leven – in een schone omgeving.

Een blik op de geschiedenis leert dat we tot dusver nooit volledig duurzaam waren. Ja, lang hadden we weinig impact op het milieu, maar de mens floreerde niet. Tot 1900 stierf vier op de tien kinderen aan allerlei ziektes, lag honger altijd om de hoek, en bestond het leven vooral uit zware fysieke arbeid.

In de 20ste eeuw veranderde dat. We werden als mens gezonder, welvarender en slimmer. Maar de planeet leed. Er kwam vervuiling, klimaatverandering, en de biodiversiteit zette een duikvlucht in. De 21ste eeuw moet de eeuw worden waarin zowel planeet als mensheid floreert. De 21ste eeuw wordt de eeuw, aldus de initiatiefnemers van DE EERSTE DUURZAME GENERATIE.

Ontkoppeling

Het is mogelijk om welvaart en milieuschade los van elkaar te koppelen.We leren vaak dat hoe rijker we worden, hoe hoger onze voetafdruk op deze planeet. Maar dat hoeft niet zo te zijn. De Nederlandse economie koppelt zich langzaam maar zeker los van haar schade aan de omgeving: we produceren meer op minder land, we gebruiken minder grondstoffen, onze lucht is schoner en onze CO2-afdruk daalt. We worden rijker en schoner tegelijk! Wij erkennen dat als mensen rijker worden, ze op een gegeven moment zo welvarend worden dat ze geld en headspace over hebben om het milieu te verbeteren. Wij geloven dat het mogelijk is: een welvarende mensheid op een florerende planeet – als we inzetten op innovatie, vooruitgang en optimisme.

Land sparing

Hoe meer we doen op minder land, hoe meer ruimte er is voor wilde natuur. De landbouw doet veel schade aan haar omgeving, zowel aan het klimaat als aan de biodiversiteit. De grootste schadepost zijn echter niet bestrijdingsmiddelen of kunstmest, maar is de hoeveelheid land die het inneemt. Op dit moment neemt landbouw bijna de helft van de planeet in. Dat gaat ten koste van wilde natuur, de plek waar het gros van de biodiversiteit zich het beste thuis voelt. Willen we genoeg voedsel produceren, maar tegelijkertijd ruimte vrij houden en maken voor dieren en planten, dan moeten we onze voedselproductie concentreren. Steeds meer doen, op minder ruimte, met minder input. De Nederlandse landbouw is hier een kei in, en door innovatie worden we er alleen maar beter in.

De mens als kracht van het goede

De mens is de enige soort op deze planeet die zich zorgen maakt over het lot van andere planten en dieren. Ja, in de 20ste eeuw lag de focus van de vooruitgang vooral op het verbeteren van het lot van de mens – dat was hoognodig, want het leven was voor de meesten tot voor kort kort, bruut en naar. Nu de mens het wereldwijd steeds beter heeft (we zijn er nog niet!), is het tijd om onze durf, onze vooruitgang, onze innovatie ook in te zetten om het lot van de andere bewoners van deze planeet te verbeteren. Wij kunnen dit. De mens is een maker. Als we onze schouders eronder zetten, wordt de 21ste eeuw de eeuw waar de mens en al het andere leven naast elkaar floreert.

Greentech 2025: het lanceerpodium

De keuze voor Greentech 2025 als lanceermoment is geen toeval. Deze internationale vakbeurs voor tuinbouwtechnologie is de plek waar innovaties samenkomen en de toekomst van voedselproductie wordt vormgegeven en besproken. Hier wordt het manifest aan een publiek van visionairs, beleidsmakers en ondernemers gepresenteerd die samen het volgende hoofdstuk in duurzame landbouw willen schrijven.

De presentatie vindt plaats op woensdag 11 juni van 15:50 tot 16:30 op de Vision Stage in het RAI-gebouw te Amsterdam.

Over de initiatiefnemers

Het manifest DE EERSTE DUURZAME GENERATIE is een initiatief van een vooruitstrevend gezelschap uit de tuinbouw. De leden delen een gezamenlijke missie: de beeldvorming rondom hoogproductieve landbouw kantelen en zichtbaar maken dat technologie, efficiëntie en duurzaamheid samen kunnen gaan en kunnen bijdragen aan échte vooruitgang voor de maatschappij. 

De initiatiefnemers zijn:

  • Margriet Looije (Looye Kwekers)
  • Peter Hendriks (Hoogendoorn Growth Management)
  • Pascal Piepers (Ridder Groep)
  • Charlotte Visser Langerak (Viscon)
  • Tom Zwinkels (Bryte Groep)
  • Lotte van Rijn (Certhon)
  • John Overgaag (Kwekerij Overgaag)
  • Jelte van Kammen (Harvest House)
  • Marco van der Sar (Aislinc)
  • Hidde Boersma (wePlanet) 

Meer informatie: eersteduurzamegeneratie.nl

Deel dit bericht: