‘Dat was een mooie avond!’

PdZxAANTAFEL!_270525_01

Met deze woorden opende Hermen Vreugdenhil (directeur Agrarisch Collectief Rivierenland) zijn review op LinkedIn, waarin hij terugblikte op het AAN TAFEL! gesprek met Hanneke van Ormondt (directeur Urgenda) in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam dinsdagavond 27 mei jl.
De ontmoeting tussen Hermen en Hanneke bewees opnieuw: de beweging naar een natuurinclusieve landbouw met respect voor dierenwelzijn en perspectief voor boeren vindt volop plaats.

Review Hermen Vreugdenhil

‘In Pakhuis de Zwijger ging ik op uitnodiging van AAN TAFEL! in gesprek met Hanneke van Ormondt over de uitdagingen waar we voor staan in de landbouw en in het landelijk gebied. Na 80 jaar vrijheid zijn voedselzekerheid, altijd voldoende energie en gegarandeerde veiligheid geen vanzelfsprekendheid meer.

Dat raakt ook onze voedselproductie en ons grondgebruik. Die nieuwe werkelijkheid vraagt om samenwerking tussen boeren, natuur- en milieuorganisaties en overheden om landbouwgrond te koesteren, productie in balans te brengen met de natuur, en in het natuurbeheer meer oog te hebben voor de samenwerking met agrariërs.

Met het agrarisch natuurbeheer laten we nu al volop zien dat we die weg ingeslagen zijn. Boer en natuur staan bij ons niet tegenover elkaar maar versterken elkaar juist. En de belangstelling om je als agrariër aan te sluiten bij een Agrarisch collectief neemt almaar toe. Dat leidt tot wachtlijsten en helaas moeten we nu ‘nee’ verkopen omdat er geen budget is om nog meer beheer af te sluiten en de overheid de groei niet bij kan houden.

De visie van Urgenda vertaald in ‘Landinzicht’ sluit mooi aan op onze visie en biedt volop kansen om juist op dit moment samen op te trekken. Dat gebeurt nu al o.a. met het 1001 kruidenrijk graslandproject en de ondersteuning van klaveronderzaai waar onze deelnemers nu al gebruik van maken. Urgenda kiest voor de lijn van ondersteuning van agrariërs en niet de juridische confrontatie. Dat spreekt me aan. Tijdens de avond ontstond er dan ook een mooie verbinding die tot wat moois in de toekomst kan leiden.

Zo’n avond laat nog maar eens zien dat als we vanuit de inhoud het gesprek met elkaar aangaan er ook een breed gedragen oplossing en gedeelde visie mogelijk is.

Met tal van praktijkvoorbeelden zie ik nu al bij Collectief Rivierenland dagelijks in de praktijk dat het mogelijk is om snel mooie stappen te zetten en er zijn nog volop kansen die we morgen al waar kunnen en willen maken. En als we die stappen vooruit ook nog eens koesteren en waarderen komt er weer rust om met elkaar te bouwen aan de toekomst in plaats van elkaar te bekampen bij de rechter.

Een mooi perspectief toch?’

v.l.n.r.: Hermen Vreugdenhil, Wim Groot Koerkamp, Maria Geuze en Hanneke van Ormondt

Ga aan tafel. Wees trots. Laat praktijkvoorbeelden zien en deel het massaal.

Deel dit bericht: