AAN TAFEL! met spekkoek

Spekkoek_uitgelichteafbeelding

Ook het bestuur en de medewerkers van Stichting AAN TAFEL! ontmoeten elkaar natuurlijk aan tafel. Tijdens het laatste overleg serveerde Wim Groot Koerkamp spekkoek bij de koffie en thee. Dit was geen toevallige traktatie; hij was hiertoe opgedragen door het bestuur bij zijn afscheidsreceptie van ReMarkAble op 8 maart jl. in De Zwarte Silo. Niet door het te kopen bij de bakker. Nee, Wim moest zelf aan de slag in de keuken, geïnstrueerd door het bestuur. Het bakresultaat werd met smaak verorberd, zo blijkt uit de foto’s, maar ook de bakinstructies zijn een publicatie waard. Spekkoek staat symbool voor verbinding!

Lees de spekkoek bakinstructies >>

In een keuken waar tegenpolen elkaar ontmoeten, beginnen we met het creëren van een symfonie van smaken die mensen samenbrengt AAN TAFEL!. We verwarmen de oven voor op 160°C en smeren een bakvorm in met liefde en begrip, zodat elke laag van onze spekkoek gevuld is met harmonie.

Terwijl we de boter en suiker samen kloppen, voelen we de verbinding groeien, net zoals AAN TAFEL! waar mensen samen komen, hun verschillen opzij zetten en zich verbinden door voedsel en gesprekken. We voegen één voor één de eieren toe, terwijl we blijven mixen, als een metafoor voor het geduld en begrip dat we nodig hebben om samen te komen.

Langzaam voegen we de bloem toe, als een symbool van het bouwen aan een stevige basis van vertrouwen en samenhorigheid. De toevoeging van vanille, kaneel, nootmuskaat, kardemom en kruidnagel brengt een mengeling van culturen en tradities samen, net zoals AAN TAFEL! waar mensen van verschillende achtergronden zich verenigen.

We verdelen het beslag in twee gelijke porties – één voor de gele laag en één voor de bruine laag. Terwijl we de verschillende kleuren mengen, realiseren we ons dat het niet gaat om de kleur van de laag, maar om de verscheidenheid aan ingrediënten die elkaar aanvullen en verrijken.

Met elke dunne laag die we bakken en toevoegen, leggen we een stukje van onze verbondenheid in de spekkoek, net zoals we ons hart en ziel in onze gesprekken AAN TAFEL! leggen. We herhalen dit proces, laag voor laag, met geduld en toewijding, totdat alle ingrediënten zijn gebruikt en onze spekkoek compleet is.

Als de spekkoek uit de oven komt, laten we hem rusten, net zoals we AAN TAFEL! momenten van stilte respecteren om naar elkaar te luisteren en te begrijpen. En wanneer we de spekkoek serveren, doen we dit niet alleen om onze honger te stillen, maar om de verbindingen te vieren die we hebben gevormd, de bruggen die we hebben gebouwd en de liefde die we hebben gedeeld.

Want zoals AAN TAFEL!, waar mensen samenkomen, polarisatie stopt en ruimte wordt gemaakt voor begrip en oplossingen, zo brengt onze spekkoek ook mensen samen, in een viering van diversiteit en eenheid. AAN TAFEL!, waar stad en platteland elkaar ontmoeten, waar smaken vermengen en harten verbinden, daar delen we onze spekkoek en onze verhalen, en creëren we een wereld waarin niemand buiten de boot valt, want AAN TAFEL! zijn we één.

Deel dit bericht: