‘Ie stoat niet alleen’

TABOER

De populaire band de Heinoos en TABOER hebben de handen ineengeslagen voor de lancering van de nieuwe track ‘Ie stoat niet alleen’. Dit nummer en de bijbehorende clip zijn bedoeld om het gesprek over mentale gezondheid in de agrarische sector aan te wakkeren.

Muziek verbindt
Remko Keizer, leadzanger van de Heinoos licht toe waarom zij dit thema zo belangrijk vinden: “De track bevat een krachtige en aangrijpende tekst die hoop, steun en begrip geeft voor de mentale uitdagingen waar veel boeren mee worstelen. Muziek verbindt en kan emoties verwoorden, zodat je het gesprek makkelijker aan kunt gaan.”

Clip
In de videoclip die speciaal voor dit lied is gemaakt, zien we een kind dat in z’n eentje dappere pogingen doet om alleen boeren-werkzaamheden uit te voeren. Het alleen-zijn en zwoegen zijn metaforen voor de mentale uitdagingen waar veel boeren mee worstelen. Het gaat niet letterlijk om een kind; de onderliggende boodschap is dat je niet alleen staat.

Steun belangrijker dan ooit
TABOER is een onafhankelijk initiatief van LTO Noord, ZLTO en Zorg om Boer en Tuinder (ZOB) dat zich richt op het bespreekbaar maken van mentale problemen binnen de agrarische sector. Ze bieden boeren en tuinders een luisterend oor en helpen hen bij het vinden van de juiste hulp. Door de toenemende zorgen en onzekerheden in de sector is deze steun nu belangrijker dan ooit.

Fije Visscher, bestuurder bij LTO Noord en tevens kalverhouder, voegt toe: “Met dit nummer willen we ook de ‘stille’ boeren bereiken, die wellicht niet actief deelnemen aan protesten of bijeenkomsten. Door samen te werken met de Heinoos kunnen we dit onderwerp bij een breed publiek onder de aandacht brengen.”

Broodnodig
Sinds de oprichting in maart 2023 blijkt TABOER van onschatbare waarde te zijn, met gemiddeld 3,5 gesprekken per week via de hulplijn en 1.000 bezoekers per week op de website. Het contact is anoniem, met medewerkers uit de agrarische sector die luisteren en doorverwijzen indien nodig. “We laten zien dat je niet alleen bent met je zorgen. Stap over de schaamte heen en zoek tijdig hulp. Praten helpt,” benadrukt Visscher.

Praten helpt: bezoek de website van TABOER!

Deel dit bericht: