‘Kan dat echt? Kunnen boeren gewoon uitslapen?’

Doorgrond_uitgelichte afbeelding (1)

Nederland staat aan de vooravond van tal van verstrekkende keuzes qua landgebruik, biodiversiteit, energie, bodem-, lucht- en waterkwaliteit. Dat oogt als groteske opgave. Daarentegen heeft Nederland meerdere malen blijk gegeven van veel innovatie- en veerkracht.

Een goed voorbeeld hiervan is het bedrijf Doorgrond (https://www.doorgrond.nl/) van Han Hilbrands. In zijn tweede hbo-jaar aan de landbouwschool in Dronten zag de jonge Han Hilbrands uit Dalen een tv-commercial waarin een boer, zittend aan de keukentafel met een kop koffie in de hand, zijn tractor uit de schuur ziet rijden richting het land. Han had toen al het idee dat dit zeker de toekomst was; zelfrijdende machines die het land op konden.

Aan de keukentafel bij Han thuis, met een kop koffie in de hand, kijkend over de Dalense weilanden, vertelt Han (27) over hoe hij nu autonoom rijdende tractoren en machines inzet bij akkerbouwers door heel Nederland.

De voordelen zijn evident: door de inzet van drones wordt de bodem minder belast en wordt alleen daar gespoten waar dat nodig is. Autonoom werkende machines zorgen er bovendien voor dat werkzaamheden 24/7 kunnen doorgaan onder de meest gunstige omstandigheden. Minder belastend kortom qua arbeid én milieu. En ja, dan kan de boer uitslapen, terwijl de machines het werk doen!

Het zijn dit soort voedselinnovaties die het in alle opzichten waard zijn om onder de aandacht van het grote publiek te komen. Samen dichten we de kloof tussen stad en platteland!

Lees het hele artikel: https://www.samendalen.nl/nieuws/kan-dat-echt-kunnen-boeren-gewoon-uitslapen/?fbclid=IwAR1JZZSXm-qbguqdIVckEYW14ix4TY0Z3lTq-3QKY8PgISxRm4cCSrUEajI

Farmdroid autonome zaai- en schoffelrobot (Bron: https://www.doorgrond.nl/)

Deel dit bericht: