Charles C. Mann: ‘Voor landbouwtransitie zijn profeten én tovenaars nodig’

AAN-TAFEL-impressie-tafel-1

Woensdag 11 oktober jl. was journalist/schrijver Charles C. Mann te gast in het Amsterdamse debatcentrum De Balie. Mann kwam op uitnodiging over vanuit Amerika om bij te dragen aan een serie gesprekken over de toekomst van de landbouw en voedselvoorziening.

Mann geldt als raadsheer op dat vlak sinds 2018. Toen verscheen zijn veelgeprezen boek ‘The Wizard and the Prophet’ met als ondertitel: ‘Two Remarkable Scientists and Their Dueling Vision to Reshape the World’ (vertaald als ‘De tovenaar en de profeet’).  

De profeet in dat verhaal is William Vogt, een Amerikaanse ecoloog en vogelkenner die in 1948 een bestseller schreef met als titel ‘The Road to Survival’. Daarin waarschuwde Vogt dat de mens met zijn intensieve consumptie- en voortplantingspatronen de ecologische grenzen van de planeet aarde zou overschrijden. Vogt gaf daarmee het startschot voor de moderne milieubeweging, waar matiging en het afzweren van schadelijk gedrag nog altijd de uitgangspunten zijn.

Vogts tegenhanger, de profeet, is Nobelprijswinnaar Norman Borlaug. Deze landbouwkundige geldt als vader van de Groene Revolutie, waarmee de mondiale landbouwproductie drastisch kon worden vergroot.

Wetenschapshistoricus Charles C. Mann herkent historische patronen in het Nederlandse stikstofdebat. ‘Met alleen gedragsverandering of alleen technologische innovatie kom je er niet. Je hebt allebei nodig.’

Manns centrale boodschap: ‘Ook al staan de tovenaars en profeten in het maatschappelijk debat vaak tegenover elkaar, in de praktijk zijn ze voor verandering alle twee nodig. Geen enkele technologische innovatie kan eigenstandig een oplossing zijn voor ecologische vraagstukken. Er is sociale innovatie nodig om nieuwe technieken en technologieën hun werk te laten doen.’

Stichting AAN TAFEL! heeft als doel profeten en tovenaars aan één tafel te brengen en daarmee de kloof tussen de stad en het platteland te dichten. We moeten de ‘loopgraven’ verlaten en de dialoog aangaan; samenwerken aan pragmatische oplossingen.

Bron: de BALIE: Aan de Landbouwtafel met Charles C. Mann, bekijk de video: https://debalie.nl/programma/aan-de-landbouwtafel-met-charles-c-mann-2-11-10-2023/

Deel dit bericht: